Szilvásvárad és környéke látnivalói

Orbán ház

Egykoron  nemesi címet kapott Orbán család tulajdonában lévő, ma múzeumként működő épület nagyon szép példája a térség népi építészetének. Néprajzi, őstörténeti és változó időszakos kiállítás.
Cím: Szilvásvárad, Miskolci út 58-60
Tel.: 36/ 355-133

Református Kerektemplom

Gróf Keglevich Miklós, miután lebontatta a falu omladozó, régi templomát, 1840-re új templomot építtetett. Érdekesség, hogy a gróf katolikus vallású volt, s a szájhagyomány szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta. Azonban, mivel az egri érsekkel  nézeteltérése támadt, a templomot végül a református egyháznak adta! Egy kikötése volt –  a templom homlokzatára ki kellett írni: „Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái”!
Látogatási lehetőség:
Cím: Lelkészi Hivatal, Szilvásvárad, Aradi vértanúk u. 30. Érdeklődés: 36/ 355-360

Református Kerektemplom
Pallavicini kastély

Pallavicini kastély

A grófi kastély az 1860-as években épült a már meglévő vadászkastély mellé. Tervezője feltehetően Ybl Miklós volt. Később Erdődi Miklós neobarokk stílusban építtette át. A kastély alatti parkban olyan faritkaságokat találhatunk, mint a szomorú bükk és a mocsári fenyő. Az itt lévő kis tó a patak felduzzasztásával jött létre, s a zsilipen átömlő víz hajtotta az alatta 100 méterre húzódó vízimalom kerekét.
Cím: Szilvásvárad, Park utca 6

Ménistálló és lovas múzeum

A kastélytól alig 100 méterre, hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi ménistálló, amely 1860-ban épült. Itt láthatóak a ménes legszebb apaállatai, s itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.
Cím: Szilvásvárad, Park utca 8. Érdeklődés: +36-36/ 355-232

Ménistálló és lovas múzeum
Szalajka-völgyi Erdei Kisvasút

Szalajka-völgyi Erdei Kisvasút

A keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését. 1910-ben lovag Wessely Károly adta őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak. A vonal hossza közel 5 km, a végállomás pedig a Gloriett-tisztás. 
Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-Fatelep
Tel.: (36) 355-197, (36) 564-004, (30) 289-72-01

Szalajka-völgy

Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye. Bejáratáig, Szilvásvárad központjából, gyalogosan érdemes fölsétálni. A utat végigkíséri a Szalajka-patak, s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, és az Istállóskői ősemberbarlang.

Szalajka-völgy

Lipicai ménes

Az első lipicai ménest 1580-ban Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára. A barokk kor ízlésvilága szerint kitenyésztett lófajtát 1806 óta tenyésztik Magyarországon. A jelenlegi lóállomány 250 körül alakul. A faluban a lovas tanyán, és a legszebb apaállatok Palavichini orgróf parádés istállójában tekinthetők meg.

Fátyol-vízesés

A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz csodálatos látványt nyújt. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

Fátyol-vízesés
Szabadtéri Erdei múzeum

Szabadtéri Erdei múzeum

Sok más érdekesség mellett itt látható faszénégető, fűrészüzem, az egykori sodronypálya és a vashámor is, melyben az ott található „Tilalmas a halászat ebatta” feliratú vastábla és a Kerektemplom betűi is készültek.

Erdészeti múzeum

A múzeum a régi munkaeszközöket, az erdészeteknél folyó munkákról szóló tárgyi- és írásos emlékeket mutatja be.

Erdészeti múzeum

Sziklaforrás

A hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása jéghideg, tiszta vizével a kirándulók pompás szomjoltója.

Istállóskői-barlang

A forrás mellől ösvény vezet fel az Istállóskői barlanghoz. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdőaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt. A tűzhely kiemelése után a Nemzeti Múzeumba került. A 30-40.000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is, melyek közül néhány az Orbán-házban is látható.

Istállóskői-barlang
Millenniumi Kilátó

Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak. A Millenniumi Kilátó, megközelíthető gyalogosan a Szilvásváradi Fedett lovarda mellől induló Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kalapat-hegyi parkolótól, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

Kárpátok Őre

A honfoglalás időszakában Árpád fejedelem egy éber katonai védelmi rendszert hozott létre. Éjjel-nappal strázsáló őrökkel zárta le a Kárpátok hágóit. Az akkori sorsfordító időkben ezzel is védte a Kárpát-medencei magyarságot. Amíg ez a védelmi rendszer működött, őseinket nem tudták megtámadni, öszönhetően a Kárpátok Őreinek.

Kárpátok Őre

Millenniumi Tanösvény

A Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületéből elindulva a Kalapat-kilátóig vezet. A község parkolójában található információs tábla, elvezeti az érdeklődőket az útvonal kiindulópontjáig. Az útvonal a könnyebb járhatóság miatt kőtörmelékkel van felszórva. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely is kialakításra került, faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra minden korosztály számára könnyen teljesíthető. A tanösvény jelzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egész területén megszokott, egységesen alkalmazott átlós kék sáv.

Bélapátfalvi Apátság

A Bélkő lábánál a falu peremén található a ciszterciek bélháromkúti apátsága. II. Kilit egri püspök alapította a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt apátságot 1232-ben. Az apátsági templom, melynek az orgonája a barokk időkből származik, már a középkorban Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én búcsújáró hely volt. Ma is ezen a napon tartják a búcsút, amely jeles eseménye a város életének.

Bélapátfalvi Apátság
Aggteleki Cseppkőbarlang

Távolabbi látnivalók

Eger

Foglalja le pihenését a Gabriella Vendégházban, Szilvásváradon!